Friday, December 16, 2011

resipi untuk multifuction pressure cooker
  1. nasi goreng
  2. bihun goreng
  3. dodol
  4. pop corn
  5. nasi impit
  6. sup tulang
  7. ayam panggang
  8. nasi beriani
  9. nasi hujan panas
  10. nasi dagang
  11. pulut kuning
  12. bubur kacang hijau
  13. bubur kacang merah
  14. bubur lambuk
  15. kacang kuda
  16. nasi ayam
  17. nasi arab
  18. nasi minyak
  19. rendang
  20. kari ayam

resepi untuk noxxa multifuction oven
  1. roti putih
  2. roti kacang
  3. roti hazelnut cappucino
  4. roti sosej
  5. pizza
  6. karipap
  7. roti canai
  8. donut
  9. muffin
  10. ayam panggang
  11. roti fiber
  12. egg tart
  13. roti bakar
  14. sosej panggang
  15. kek karot
  16. kek pisang
  17. badam bakar
  18. tart nenas
  19. almond london
Senarai resepi ni ..rasanya resepi yg kak naza pernah buat..bersepah-sepah file nya,rasanya nak sambung tulis blog ni utk group kak naza..Kalau ada sesiapa yg nak resepi nanti rujuk sajalah blog ni. kak naza akan update sedikit demi sedikit. lagipun bila masak ni kena trial and error. kak pun bukannya expert masak...tp akak suka buat experimen masak gunakan pres cook dan oven noxxa.Of course akak dah promote noxxa sure kena tunjuk cara guna. Marahlah suami klu beli alat memasak yang mahal tapi tak tahu cara guna.

Sekarang kat kg Chabau, Melaka. Resepi kak naza banyak dalam komputer di rumah BB Salak Tinggi Sepang. Tak mahulah taip semula.copy paste je nanti.

Dalam fikiran kak..banyaknya nak masukkkan dalam blog ni..tapi sudah tentu kebanyakkannya ilmu tentang produk amway..tentang nutrilite..tentang artistry dan barang dalam shoppers katalog..marketing plan...semuanya nak bg downline yg sama-sama berminat dalam business amway dapat ilmu yang sedikit yg kak naza ada untuk kongsi.

kak naza dan abg man dah buat amway 5 tahun sejak2006..tp kami buat tak laju mana..ikut kemampuan kami...kami part time..tp kami yakin kami akan berjaya jika kami tidak berhenti..kami galakkan anak-anak kami untuk menyertai kami bila tiba masanya..sbb pd kami amway adalah business seumur hidup..tukar brand tukar kedai buat network dan hasilnya utk generasi kami.mmg telah terbukti.dan ramai yg telah berjaya cuma adakah kita 'berani gagal' pada mulanya.


Blog ini....Semuanya bermula semalam..kami sekeluarga ke Gambang Water City ,Kuantan. Sementara suami dan anak lelaki ke masjid, kami yg perempuan ke Berjaya Megamall Kuantan, Adibah nak beli novel di Popular.Nak beli novel tak cukup setnya dan mahal juga..ingat dia nak online je novel tu kemudian.kami nak cari buku tentang architecture..dibah nak jd arkitek..nak ready utk interview..bukunya mahal-mahal..tiba-tiba dibah terjumpa buku Google Adsense+blog=duit.harganya rm10 je. Teringat akak ada blog 'periukajaib' yg dah lama tak update..bila baca buku dari shamsuriyadi rupanya blog kena tulis dalam Bahasa Inggeris. Google tak faham bm mana boleh masukkan iklan. so..takpelah tak dpt nak buat duit dgn google adsense pun takpe..dpt buat blog utk turunkan ilmu dan bg info untuk downline pun Alhamdulillah...semoga Allah memberi keberkatan..dan semoga kak naza akan consistent dengan blog ni...biasalah kita manusia... kdg-kdg "hangat-hangat tahi ayam". Sekarang ni cuti sekolah...

Buat Adibah Maryam..ibu nak dibah mulakaan Google Adsense+blog mulai sekarang.Bukan semata-mata duit..kita boleh dapat lebih dari itu.








Nak buat duit

Naza nak buat duit dari blog & adsense. Dok baca buku pasal tu masa dalam kereta dari Kuantan ke Chabau.

Ya, kami bercuti ke Kuantan, 2 hari je. First dat pergi Bukit Gambang Water Park. Tidur semalam di guest house, RM200. Esoknya pergi Berjaya megamall & Telok Chempedak, tapi hujan je dari pagi ke petang. Singgah masjid Muazam Shah, sampai Chabau 9 malam. Sayang tak ada foto nnak upload, asyik ambil video je.

Tuesday, March 1, 2011

Phillips pressure iron - senang gile nak guna. compare dgn iron biasa. kejap je siap, banding dgn dulu. kalau dulu dua jam baru habis menyeterika, sekarang tak sampai satu jam he he he. nanti kena upload foto kat sini

Sunday, August 29, 2010

Dah lama tak update Blog ni. Resepi ada tapi tak muatkan kat sini pun. Must remember to do so..

Tuesday, December 16, 2008

Saya Nazariah bt Abdul Ghani, nak tunjukkan resepi untuk di gunakan dengan pressure cooker dan bread maker Noxxa.
Nasi Beriani
Bahan-bahan :
  1. beras basmathi 6 cawan (guna cawan dpt masa beli periuk) 
  2. air 7 cawan 
  3. bawang besar 1 biji 
  4. bawang putih 3 ulas 
  5. halia 1 inci 
  6. penumis (kayu manis, cengkih, buah pelaga, bunga lawang) 
  7. marjerin 3 sudu besar 
  8. minyak masak 3 sudu besar 
  9. jus limau 2 sudu besar 
  10. susu pekat 2 sudu besar 
  11. garam halus 1/2 sudu besar 
  12. rempah kurma 2 sudu besar 
  13. serbuk kunyit 1/2 sudu besar 
  14. daun pandan 2 helai
Caranya :
Tumis bahan-bahan, guna stir fry. Offkan. Masukkan beras, air dan bhn2 lain. guna high pressure 5 minit.